L'equip de llevadores està format per infermeres especialistes en obstetrícia i ginecologia. Aquest equip promou la salut de la dona al llarg de totes les etapes de la vida: des de l'adolescència fins a la vellesa. Un objectiu que es desenvolupa en dos àmbits d'actuació: l'hospitalari i l'atenció primària.
En l'àmbit hospitalari, les funcions de l'equip són l'atenció al part normal, proporcionar i facilitar totes les eines i acompanyar la dona, respectant la decisió que ha pres per viure el seu part, sempre que sigui possible. En cas de part de curs patològic, desenvolupa un rol col·laborador. A més, a la planta de maternitat realitzen registres cardiotocogràfics i suport a l'alletament i el puerperi. Així mateix, les llevadores són la figura d'enllaç amb la llevadora de primària en el moment de l'alta puerperal.
En l'àmbit de primària, les llevadores proporcionen el servei de consulta, el qual integra assessorament a la dona o parella per a una planificació familiar adaptada a les necessitats del moment, promoció de la salut de la dona a partir de la realització del cribratge de cèrvix i recordant la importància de participar en el programa de cribratge de càncer de mama, així com consultes dels joves.
D'altra banda, la llevadora està present durant el control de la gestació de baix i mig risc, i acompanya el Servei de Ginecologia en el control de la gestació d'alt risc. També s'encarrega d'organitzar grups de preparació per al naixement i grups de postpart per acompanyar en la criança amb suport emocional i tècnic, fomentant l'alletament matern i assessorant durant la lactància artificial.
En el marc de les seves tasques, les llevadores col·laboren activament amb les entitats de la comarca que demanen la seva participació, com els Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA), el Pla Local d'Infància i Adolescència (PLIA), l'Espai Bon Pastor, taules de violència, el Pla d'igualtat, la Comissió d'Agressions Sexistes, l'Infosex o el Servei d'Atenció Integral LGTBI (SAI), entre altres.
A l'Hospital de Figueres s'ofereix la possibilitat de gaudir d'un part natural, és a dir, amb la mínima intervenció. Si heu pres la decisió de donar a llum d'aquesta manera, l'equip us acompanyarà durant tot el procés del naixement d'una forma respectuosa. Són conscients que aquest és un moment únic i, per aquest motiu, sereu el centre de la seva atenció i intentaran satisfer els vostres desitjos i necessitats.
Les instal·lacions han estat reformades per poder oferir un millor servei i més confort. Durant tot el procés, disposareu d'una habitació adaptada per viure la dilatació, el part i el postpart d'una manera íntima, acompanyades per la persona que hagueu escollit. Fins i tot, si és una cesària electiva (és a dir, que es programa durant l'embaràs per causes mèdiques) i es compleixen els requisits del protocol del servei, hi ha l'opció d'estar acompanyades durant el procés quirúrgic de la cesària.
Així mateix, l'Hospital de Figueres posa a la vostra disposició els següents recursos per facilitar el treball de part:
Si necessiteu més informació, podeu demanar cita amb la llevadora del vostre Centre d'Atenció Primària perquè us ajudi a resoldre els dubtes. També podeu consultar l'apartat amb Consells per a un embaràs saludable.
Ajut al treball de part
Malgrat que el part és un procés fisiològic, hi ha diverses maneres per intentar controlar el dolor provocat per la dilatació o l'expulsió: calor local, banys, fàrmacs, inhalació d'òxid nitrós, etc. La fórmula més utilitzada i efectiva és l'analgèsia peridural, la qual es caracteritza per:
La Unitat Trànsit és un servei centrat en atendre i acompanyar la persona trans* i si cal al seu entorn en el procés de transició cap a la identitat sentida, amb un enfocament multidisciplinari i d'arrel comunitari centrat en les necessitats i les expectatives de la persona trans* i fonamentat en la seva autonomia i en un procés de decisió compartida amb el professional de la salut.
Coordinadora de l'ASSIR: Maria Martínez i Pascual
Associació Catalana de Llevadores
Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna
Federación de Asociaciones de Matronas de España
Alba Lactància Materna
Midwifery
E-lactancia
Dona Llum
Federación Española de Asociaciones Pro-Lactancia Materna (Fedalma)
Guia d'Atenció al Part del Departament de Salut
Guia de Práctica Clínica sobre lactancia materna
Guía de práctica clínica de atención en el embarazo y puerperio
Llistat d'equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència
Podeu contactar amb els responsables del Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) mitjançant aquest formulari:
Informació bàsica sobre protecció de dades | |
---|---|
Fundació Salut Empordà | |
Gestionar l'enviament d'informació relacionada amb la petició | |
Consentiment de la persona interessada | |
Fundació Salut Empordà | |
Política de privacitat |