L'Espai d'Entitats de l'Ajuntament de Sant Pere Pescador, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i el consultori local de l'ABS l'Escala han impulsat el programa Llepa't els dits!, una activitat comunitària per a la població de Sant Pere que consisteix en la dinamització i l'aprenentatge de tècniques culinàries, receptes i ingredients nous, seguretat alimentària i elaboració de plats. Per ara, es tracta d'una prova pilot de cinc sessions (cada dimecres a la tarda des del 23 d'octubre fins al 20 de novembre), que compta amb la participació de vuit persones veïnes del municipi, d'edats compreses entre els 40 i els 70 anys. L'objectiu principal de la iniciativa és fomentar els hàbits nutricionals i una alimentació saludable entre la població.
Aquesta proposta neix, en part, per donar resposta a una necessitat que s'ha detectat a la consulta del dispensari local de Sant Pere Pescador (integrat dins de l'ABS l'Escala), en el sentit que, sovint, es fa difícil donar recomanacions nutricionals en relació a les patologies que presenta la persona tenint en compte la diversitat d'orígens, costums i cultures. Aquesta mancança, juntament amb l'experiència prèvia de la Taula de Salut Comunitària de Sant Pere Pescador, en què ja hi participaven part dels actors implicats en el Llepa't els dits!, amb el fet que el menjar moltes vegades uneix i amb la possibilitat de disposar d'un espai on dur a terme activitats comunitàries, han ajudat a materialitzar aquest projecte.
Les persones participants a les sessions han estat distribuïdes per grups i, cada dimecres, se'ls convida a preparar una recepta que després presenten a la resta. Un dels requisits és que la proposta culinària es pugui cuinar en una hora i mitja i, en finalitzar la sessió, es fa un petit tastet. En cada presentació intervé la dietista-nutricionista de l'ABS l'Escala, Cristina Aguilera, per analitzar els elements de cada plat i, si s'escau, fer propostes per millorar-ne els aspectes nutricionals.
Els objectius del programa Llepa't els dits! van més enllà dels merament nutricionals. També busca generar vincles entre els veïns i les veïnes de Sant Pere Pescador; proporcionar nous aprenentatges pel que fa a la preparació de receptes, ingredients i tècniques; donar eines per millorar els hàbits nutricionals de la població, i generar coneixement per a l'equip assistencial del consultori local pel que fa als costums, ingredients i àpats de les persones que atenen.